studio omstand

De groepstentoonstelling SOWIESO was een internationaal uitwisselingsprogramma van hedendaagse schilderkunst, door kunstenaars voornamelijk uit de regio’s Arnhem, Düsseldorf en het Ruhrgebied, van kunstenaars die afkomstig zijn uit en/of werken in Nederland en Duitsland.

Het is natuurlijk merkwaardig dat we zowel in Nederland als in Duitsland zo gefocust lijken te zijn op onze ‘eigen’ kunst en kunstenaars, zeker als je bedenkt dat we elkaars buren zijn. Omstand wil bijdragen aan het overbruggen van deze afstand. Voor dit uitwisselingsprogramma werkten namens Omstand, curator Lieven Hendriks samen met gastcuratoren Ide André uit Nederland en Nils Bleibtreu en Joel Roters, beiden opererend vanuit Duitsland. Het betrof hier twee verschillende onderdelen.  SOWIESO (Anyhow) in Nederland gepresenteerd in Omstand Arnhem is het eerste deel. In 2023 werd het tweede gepresenteerd in Kunsthaus Essen in Duitsland.
De tentoonstelling SOWIESO – Arnhem werd samengesteld door Ide André en Lieven Hendriks. Voor deze tentoonstellingsreeks hebben de curatoren hun eigen interesse in schilderkunst als uitgangspunt genomen. In de tentoonstelling toonden we hedendaagse, vitale schilderkunst. De werken werden geselecteerd vanuit het vermoeden dat er in de juiste context een spannende wisselwerking tussen de werken zou gaan ontstaan, van schilders die we graag samen zien, een viering van de schilderkunst.

Hieronder een beeldverslag van de editie van SOWIESO die in Arnhem plaatsvond. Met foto’s die allemaal zijn gemaakt door Django van Ardenne. De tentoonstelling SOWIESO vond plaats van 4 juni t/m 24 juli 2022, bij Omstand, ruimte voor hedendaagse kunst, Arnhem. Met deelnemende kunstenaars: Morgan Betz (NL/USA), Nils Bleibtrue (DE), Sibylle Czichon (DE), Koen Delaere (NL), Hadassah Emmerich (NL/BE), Max Frintrop (DE), Moritz Neuhoff (DE), Colin Penno (DE), Joel Roters (DE), Machteld Rullens (NL), Daniel Schubert (DE), Esther Tielemans (NL), Wendy White (USA), Anouk van Zwieten (NL).

MET DANK AAN:
– Mondriaan Fonds
– Provincie Gelderland
– Gemeente Arnhem
– Prins Bernard Cultuurfonds
– Ivo Rodriques (team Omstand, productie )
– Willeke van Ravenhorst (vertaling NL-ENG)
– Rob Groot Zevert (team Omstand, eindredactie en hoofd productie)
– Fenne Saedt (team Omstand)
– Nataša Šuković (team Omstand – interviews)
– Corine van der Wal (grafisch ontwerp)


Mortiz Neuhoff

Deze afb. Colin Penno (front) Joel Roters (back)

Hadassah Emmerich

Nils Bleibtreu

Sibylle CzichonA

Max Frintrop

Max Frintrop
Hadassah Emmerich

Machteld Rullens (links)
Esther Tielemans (rechts)

Wendy White

Morgan Betz

Daniel Schubert

Koen Delaere (links)
Colin Penno (rechts)
Joel Roters (midden)


Sibylle Czichon