Kunstenaar

Morgan Betz

nl.wikipedia.org/wiki/Morgan_Betz
Untitled, acryl op doek, 155 x 189,5 cm (2021) ) (fotocredit Django v. Ardenne)

Morgan Betz (1974, Amsterdam) is Nederlands kunstenaar, deels van Amerikaanse komaf, en werkt vanuit Amsterdam, Berlijn en Japan. Hij studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en De Ateliers in Amsterdam en maakt schilderijen, beelden en installaties. Zijn werk wordt over de hele wereld vertoont.

Morgan Betz tekent en schildert wat hij ziet en creëert daarmee zijn eigen unieke beeldtaal. Hij put uit een rijk arsenaal aan indrukken en referenties, waarin hij ‘High Art’ met ‘Low Art’ laat samenvallen. Hij beschouwt echter niet alles wat hij tegenkomt als een potentieel schilderij. De beslissing om er kunst van te maken is de uitkomst van een proces van overleg, zoeken en kijken naar beelden met potentieel. Daarbij visualiseert hij herinneringen, associaties en gevoelens. Zo zijn ramen sinds 2010 een terugkerend thema in zijn werk. Oorspronkelijk refereerden ze aan het nachtraam in een appartement van zijn jeugd in New York, maar nu zijn ze een motief of hulpmiddel dat zicht geeft op het onbekende. Kenmerkend voor de kunst van Betz is dat het geen illustratie is van een idee, maar een proces, waarbij het maken van werk een oefening is in het vinden van de juiste balans, waarin het beeld tot rust komt: het moment waarop het, buiten zichzelf, niet langer iets anders nodig heeft om te overtuigen.

In het voorjaar van 2018 werd Betz uitgenodigd door het Gemeentemuseum Den Haag voor een expositie over zijn werk met de titel Flies on Milk, Green Eggs and Ham, dat teruggreep op zijn kinderjaren. Voor die tentoonstelling ontwierp hij ook een knalroze sculptuur gemaakt van stalen buizen dat in de vijver bij het museum werd geplaatst. In 2019 was het beeld te zien tijdens ArtZuid, waar het omschreven werd als provocerend en in de vijver op het Museumplein een prominente plek toebedeeld kreeg. Dat provocerende werd niet opgepikt door de Instagram-generatie, die het beeld veelvuldig op selfies liet figureren, aldus de verbaasde kunstenaar in een interview voor Amsterdam FM van mei 2019.


Flies on Milk (Afternoon) – Inkt en medium voor houtsnedes en acryl op canvas

 

Activiteiten van Morgan Betz binnen Omstand