alle Archief
studio omstand

de geheime bunker

titel

Omstand beschiktte over een artist-in-residence in een voormalige atoombunker aan de rand van de stad, verborgen in het bos. De geheime bunker bevindt zich in het buitengebied van Arnhem-Noord, op de Veluwe, op een geheime locatie.  Het gebouw is in de koude oorlog gebruikt als doorvoerpompstation van kerosine. Het is een rauwe, betonnen kolos ter grote van een gymzaal, voorzien van een aarden wal. Het is een soort chemisch dump plek in een prachtige natuurlijke omgeving. Bovendien is er geen stromend water of elektriciteit.
Residenten konden er van ons kamperen in een caravan. Ze kregen van ons een sleutel van de compound en waren volledig op zichzelf aangewezen. Omstand programmeerde deze duistere bunker voor een werk- en verblijfsperiode van ongeveer 6 weken. We vroegen de deelnemers ter plekke te reageren op de prachtige omgeving en op het gebouw, zijn verleden en op thema’s die er een relatie mee hebben zoals ‘verborgen’ en ‘geheim’ en ‘identiteit van de plek’. De Rode draad binnen deze artist-in-residence is een persoonlijk onderzoek van de kunstenaar naar de plek en zijn/haar/hun eigen houding tot die plek. De deelnemende kunstenaars kregen van Omstand de mogelijkheid  aangeboden het resultaat van hun werkperiode te presenteren in een tentoonstelling dat onderdeel vormde van het kunst- en cultuurprogramma van Omstand.

lees verder

Ernstig Geschikt!

Om op de hoogte te blijven van de makers van morgen wordt door Omstand jaarlijks een Ernstig Geschikt! georganiseerd. Traditioneel vond deze plaats in de maand september. Ernstig Geschikt! is een Best-Graduates-tentoonstelling met werk van pas afgestudeerde kunstenaars Fine-Art uit heel Nederland. Vanaf 2011 worden er al edities van Ernstig Geschikt! georganiseerd. Scouts bezoeken hiervoor alle examenexposities in NL en selecteren beloftevolle werken van hoge kwaliteit, die het best bij ons passen. De jonge kunstenaars die zo worden ‘ontdekt’ zet Omstand waar passend, ook in op andere projecten. Naast media-aandacht en een goede publieke belangstelling is het voor de nieuwbakken kunstenaars een eerste podium na het afstuderen en daarmee een goede stimulans voor jong talent.

Jonge startende kunstenaars worden tegenwoordig door Omstand nog steeds actief gescout, maar meer geïntegreerd in reguliere expo’s, waarmee ze niet langer als student maar als professioneel kunstenaar worden benaderd.

lees verder

20 x 20

Elk jaar rond de derde/vierde week van maart organiseerden OPA, CASA en Omstand een dynamische avond in Showroom Arnhem waar maximaal 10 kunstenaars, vormgevers, ontwerpers en architecten pitchen over hun werk en drijfveren, rondom een actueel thema, volgens het Pecha-Cucha-systeem. D.w.z. per spreker worden er 20 dia’s getoond x 20 sec/per dia. 400 seconden totaal = iets minder dan 7 minuten per spreker, dus. Per spreekbeurt mag er bijvoorbeeld ook een video of een kort film fragment worden getoond. Maar de klok tikt wel door. Na 400 seconden is het klaar. Omstand organiseert deze avond samen met CASA (Centrum voor Architectuur en Stedenbouw Arnhem) en O- P-A (Ontwerp Platform Arnhem). De avonden waren een begrip in Arnhem en omstreken en trokken ruim 250 bezoekers per editie. Omstand droeg sprekers aan uit de sector Beeldende Kunst die gerelateerd zijn aan haar thematiek en projecten.

De locatie Showroom Arnhem was een bijzondere plek van samenkomst voor dit project. De voormalige voetgangerspassage van Parkeergarage Rozet werd onderdeel van een stadsvernieuwingsproject in de binnenstad van Arnhem en moest helaas haar deuren sluiten voor het publiek, waarmee voor OPA, CASA en Omstand de belangrijkste factor voor de samenwerking ophield te bestaan.

lees verder

Contact

e-mail & telefoon:  info@omstand.nl   /  +31 6 19868165


Omstand, presentatieruimte voor actuele kunst / Omstand, exhibition space for contemporary art
openingstijden van exposities: vrij-, zat.- en zondagen van 12.00 – 17.00 uur

Office: Thomas J. Witteroosstraat 12, NL6827 AZ, Arnhem
Exhibition space: Van Oldenbarneveldtstraat 92 A, Arnhem

IBAN: NL91 INGB 0006 2093 89
RSIN No. 8535.08.914
Vat-No. 8535.08.914.B01
Kvk-No. 59472537