studio omstand

In de tentoonstelling Sunset Shimmer tonen drie schilders hun werk: Marie Reintjes, Marloes Roeper en Lisanne de Witt.

In de tentoonstelling werd gekozen voor een vorm waar elke deelnemer een eigen kleine solo presentatie verzorgde. Maar één  grote zaal in deze tentoonstelling werd ingericht met een gezamenlijke presentatie, waar zowel de overeenkomsten in het werk goed te zien waren, maar bovenal ook de verschillen konden worden ontdekt en vergeleken. In de wijze waarop deze kunstenaars te werk gaan kun je onmiskenbaar overlappen ontdekken: de wijze waarop ze verf benaderen en hoe ze naar de wereld kijken bijvoorbeeld. Toch zijn de werken overduidelijk verschillend van elkaar.

 

Marloes Roeper
Texel 1998, woont en werkt in Utrecht. Ze toonde haar werk in verschillende solo- en groepstentoonstellingen en was resident in het Depot Boijmans v. Beuningen als winnaar van de Lakeside Collection Award. Een schilderij van Marloes Roeper ontstaat binnen één schildersessie. Deze door de kunstenaar zelf opgelegde restrictie vraagt een goede voorbereiding, die bestaat uit het meermaals tekenen van het beeld. Tijdens het nauw observeren van haar directe omgeving wordt ze getroffen door objecten, vormen en composities die bij haar een verlangen oproepen om te schilderen. Haar fascinatie schuilt dan met name in het feit dat ze de mogelijkheid herkent om met enkele penseelstreken betekenis aan zo’n situatie op te roepen.

Marloes Roeper / Untitled (Snowscape) /  115 x 225 cm / 2022 / foto: Django van Ardenne
Marloes Roeper / Sunset shimmer /  30 x 40 cm / 2023 / foto: Django van Ardenne
Marloes Roeper / Winterlandschap /  115 x 140 cm /  2023 / foto: Django van Ardenne

 

Marie Reintjes
Leeuwarden 1990, woont en werkt in Arnhem. In 2022 was ze de winnaar van de Fentener Van Vlissingen Art Prize. In het dagelijks leven komt Marie regelmatig situaties en zaken tegen die bij haar associaties met de schilderkunst oproepen. Ze legt deze situaties vaak vast met haar smartphone, maar wát ze precies voor zich ziet is minder van belang dan welke mogelijkheden datgene biedt in het schilderen en hoe ze dat kan vertalen naar verf. Daardoor bestaat er geen onderwerp voor haar dat te groot is of te klein. Wat haar vooral interesseert zijn boeiende en aantrekkelijke combinaties van kleur, vorm, licht, lijn, richting, beweging en textuur. Ieder onderwerp vraagt om een specifieke aanpak en stelt haar eigen schilderkunstige eisen. In haar werk vind ze het interessant wanneer een schilderij naast een voorstelling ook verf op doek is, alsof het werk twee identiteiten heeft, waardoor het ene moment de suggestie van een tafereel opvalt en het andere moment het schilderij uiteenvalt in verf, kleur en toets.

Marie Reintjes / Daydream /  60 x 70 cm / 2022  & Log stack /  13 x 18 cm / 2016 / foto’s: Django van Ardenne
Marie Reintjes / Discovery /  50 x 60 cm / 2020  & Log stack / 18 x 24 cm / 2015 / foto’s: Django van Ardenne
Marie Reintjes / Smoke Grenade (M18) / 120 x 160 cm / 2023 / foto: Django van Ardenne

 

Lisanne de Witt
Amersfoort 1997,  woont en werkt in Nijmegen. De Witt is werkzaam als schilder in haar atelier in Nijmegen en maakt deel uit van het performance-collectief Dogmilk. De op de samenwerking gerichte performances en het individuele schilderen hebben elkaar nodig en zorgen voor balans. Haar doeken zijn schilderijen waar je met je neus bovenop wilt zitten, van onderwerpen die door haar magisch onherkenbaar worden gemaakt. Ze verwijst in haar werk vaak naar persoonlijke herinneringen, soms ook geïnspireerd op filmstills van films die ze maakt met Dogmilk. Met een minimaal gebaar en zonder details schildert Lisanne de Witt herkenbare zaken als uniformen, paarden, spijkerbroeken, ridderhelmen of piraten. Soms maakt ze wel twaalf doeken op een dag, van verschillende formaten, in allerlei stijlen. Daarbij hopt ze van doek naar doek. Haar schilderijen hebben daardoor iets stoers, het is wat het is!

Lisanne de Witt / Love Triangle /  195 x 165 cm / 2022 / foto: Django van Ardenne
Lisanne de Witt / Te Jagen /  165 x 185 cm / 2021 / foto: Django van Ardenne
Lisanne de Witt / Orthodox / 24 x 30 cm / 2021 & Het groene strand / 24 x 30 cm / 2022

 

Om het magazine van SUNSET SHIMMER online te lezen: klik hier!

gerelateerde kunstenaars SUNSET SHIMMER