studio omstand

De tentoonstelling CLUSTER BUBBLE was van 4 mei t/m 23 juni 2019 en werd samengesteld door Lieven Hendriks. Alle foto’s zijn van Marjon Gemmeke

In 2019 organiseerde Omstand voor het eerst een tentoonstelling in de reeks Cluster Bubble. Een groepstentoonstelling van 4 mei t/m 23 juni 2019, samengesteld door curator en kunstenaar Lieven Hendriks. Een tentoonstelling, met een programma dat hoofdzakelijk was gericht op schilderkunst. Lieven Hendriks bracht hiervoor een grote groep van jonge én oudere kunstenaars samen binnen een tentoonstelling over schilderkunst die zich niet alleen verhield tot de hedendaagse tijd, maar ook tot elkaar. Schilderkunst met een eigen standpunt, vitale schilderkunst, autonoom en bijzonder. De rol van Hendriks daarbinnen was cruciaal. Niet alleen omdat hij de schilders die werden vertoond bij elkaar bracht, maar vooral omdat Hendriks ervoor zorgde dat de onderlinge samenhang van de schilders goed zichtbaar werd in de tentoonstelling. Bovendien ging het hier om schilders die zich bewust zijn van de traditie op het gebied van schilderkunst en deze zien als een verworvenheid die telkens opnieuw bevraagd moet worden. De meerwaarde en tevens het doel van deze tentoonstelling was de synergie die ontstond: het effect van de samenwerking, die groter was dan elk van de deelnemers afzonderlijk zou kunnen bereiken. Vandaar de naam ‘Cluster Bubble’, een bekend fenomeen van bijvoorbeeld zeepbellen.

De presentaties van cluster bubble I bestond uit werk van:
Vanessa Jane Phaff,
Koen Taselaar,
Thomas Trum,
Morgan Betz,
Ruben Kragt,
Peter Schuyff,
Ide André,
Ricardo van Eijk,
Marie Reijntjes,
Benjamin Köder,
Jacco Olivier.

Een kort een artikel over deze show, geschreven door Inge Polet voor Trendbeheer:
Als je na het bekijken van de tentoonstelling bij Studio Omstand een wild guess moet doen wie de curator is, kom je vrij vlot uit bij Lieven Hendriks. De schilderkunst die hier getoond wordt is niets dan schilderkunst. Letterlijk, er zijn geen begeleidende teksten, geen overbodige informatie die alleen maar afleidt van het schilderen zelf. Het gaat hier over de magie van het kwasten, de verhalen die zichzelf vertellen vanuit de materie waar zij van gemaakt zijn. Uitgebeend tot de essentie, niks geen bijvoeglijke naamwoorden. Mooi helder concept wel, lekker fris en fijn om te zien. De kunstenaars die uitgenodigd zijn verkennen ieder op hun eigen manier de actuele stand van zaken in het schilderen. Wat ik eigenlijk ook heel goed vind is dat Lieven Hendriks zijn eigen werk niet heeft opgehangen. Het is veel spannender om op deze manier zijn drijfveren te ontrafelen. Het is net of hij een caleidoscopisch perspectief heeft neergezet. Technisch vernuft, optisch bedrog en alles gelardeerd met vet plezier. Daar zijn verder geen woorden bij nodig.

 

 

 

Vanessa Jane Phaff


Vanessa Jane Phaff
– (LH)OOQ, 2017
– Elements, 2016

 


Koen Taselaar
– Not yet titled, 2018
– First, 2017

 

Thomas Trum


Thomas Trum
– Oneredline, 2018
– Onegreenline, 2019

 

Morgan Betz


Morgan Betz
– Flies on milk (Afternoon), 2018
– Untiteld, 2018

 

Ruben Kragt


Ruben Kragt
Map, 2018
Untiteld, 2014

 

Peter Schuyff

Peter Schuyff staat bekend om zijn complexe schilderijen waarin traditionele technieken worden gecombineerd met psychedelische patronen. Hij was een prominent lid van de Neo-Geo beweging in de jaren 80 in New York.
     
Peter Schuyff
– Untiteld, 2016
– Untiteld, 2018

 

Ide André


Ide André
Relate…., 2019

 

Ricardo van Eyk


Ricardo van Eyk
Couples Retreat, 2019

 

Marie Reijntjes


Marie Reintjes
Bridge, 2017
Bad weateher, 2016
Field II,  2015
Disappear, 2018
Norwegian Landscape, 2018

 

Benjamin Köder

Benjamin Köder studeerde aan de Staatsacademie voor Schone Kunsten in Karlsruhe bij Prof. Marijke van Warmerdam, Frank Koolen en Lieven Hendriks. Daarna werd hij masterstudent bij Prof. Marijke van Warmerdam. Köder woont en werkt in Karlsruhe, DE.

     
Benjamin Köder
Industrial Series, 2017

Om het magazine van Cluster Bubble I online te lezen: klik hier!

Cluster Bubble I werd mede mogelijk gemaakt door: