Nieuws

OMSTAND X DE.GROEN / Geheime Bunker – SECRETS REVEALED

studio omstand
foto van de Geheime Bunker gemaakt door Sharon Houkema- de laatste resident

 

Donderdag 12 december as.  OMSTAND X DE.GROEN

Programma: GEHEIME BUNKER – SECRETS REVEALED

– 19:30 Inloop in Bar DE.GROEN – (Weverstraat 40,  Arnhem)

– 20:00 In aanloop naar de groepstentoonstelling  + –  over de Geheime Bunker (van 4 januari t/m 23 februari 2020 bij  Omstand) blikken we met oud-residenten en de curator terug op deze plek. Naar de primitieve ruimtelijke condities ter plekke,  zoals de isolatie van de buitenwereld en het ontbreken van voorzieningen en wat dit voor consequentie had voor de werkperiode en of dit invloed heeft gehad voor het werk dat ze nu produceren. Met Curator Heidi Linck en oud-residenten Willem Besselink, Aracelly Scheper, Machiel van Stokkum en Sharon Houkema.

– 21:00 Presentatie van Sharon Houkema. Sharon was 1 van de laatste residenten van de Bunker en de 1e resident die er kon verblijven via de regeling Tijdelijke Binnenland Ateliers van het Mondriaan Fonds. Sharon zal een presentatie geven over haar werk, haar werkmethode en van haar onderzoek in en naar de bunker.

– 22:00 Naborrel in de bar

 

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

Op 12 december aanstaande is er weer een DE.GROEN X OMSTAND, die deze keer in het teken zal staan van DE GEHEIME BUNKER. Onder leiding van Fenne Saedt gaan we in gesprek met oud-residenten van deze bijzondere artist-in-residence plek en worden eindelijk een aantal geheimen ontrafeld.

In het buitengebied van Arnhem-Noord, op de Veluwe, verborgen in het bos, en aan het oog onttrokken door een aarden wal, beschikte Omstand vanaf 2012 tot de zomer van 2019 over een artist-in-residence in een voormalige militaire atoombunker, een overblijfsel van de koude oorlog. Een rauwe betonnen kolos, ter grote van een gymzaal. Het gebouw werd gebruikt als doorvoerstation om brandstof aan te zuigen uit het westen en door te pompen naar het oosten van NL, maar dat wist bijna niemand. Wat er precies gebeurde was schimmig en onduidelijk en dat werd door Omstand gehandhaafd. De exacte locatie hielden we daarom geheim. Bovendien was de plek lastig te bereiken en niet geschikt voor grote groepen bezoekers. De plek werd geprogrammeerd voor werk- en verblijfsperiodes voor kunstenaars, van maximaal 2 maanden. We vroegen kunstenaars te reageren op het duistere gebouw en de prachtige omgeving, zijn verleden en op thema’s die er een relatie mee hebben zoals ‘verborgen’ en ‘identiteit van de plek’. Residenten konden er kamperen in een caravan, maar op de locatie was verder geen stromend water of elektriciteit. Ze kregen van ons de sleutel van de compound en waren vervolgens op zichzelf aangewezen. In de zomer van 2019 kwam er een einde aan het programma door de verkoop van de bunker.

Deze DE.GROEN X OMSTAND is gekoppeld aan de tentoonstelling + – (positief/negatief) bij Omstand van 4 januari t/m 23 februari 2020. 8 kunstenaars/residenten van de Geheime Bunker krijgen de gelegenheid in een tentoonstelling het resultaat van hun werkperiode (of wat daaruit voortvloeide) te presenteren in deze tentoonstelling. De organisatie en de begeleiding rondom dit project is in handen van Omstand in samenwerking met Heidi Linck, oud-resident en sinds 2014 curator voor de AIR. Omstand heeft Heidi gevraagd het plan rondom deze Geheime Bunker tentoonstelling te ontwikkelen.
(hierover binnenkort meer nieuws)

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Pixelfoto van de Geheime Bunker  gemaakt door Oscar Lourens – de allereerste resident

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++