studio omstand

‘NEW GAME’
solotentoonstelling van Vanessa Jane Phaff bij Omstand, van 10 oktober tot 24 november 2019, in het kader van Biënnale Gelderland 2019

Opening op 12 oktober, 16:00 uur 

Omstand, presentatieruimte voor actuele kunst
Van Oldenbarneveldtstraat 92 A, Arnhem
Open: zaterdag en zondags van 12.00 – 17.00 uur
en op afspraak: mail naar info@omstand.nl (alleen voor groepen)

De Biënnale Gelderland 2019 is een productie van Museum Arnhem en Museum Het Valkhof. PLAATSMAKEN is gevraagd een plan​​voorstel en inhoudelijke keuzes te maken voor de Biënnale Gelderland 2019 en bovendien de projectleiding en productie van dit project op zich te nemen. Plaatsmaken heeft Omstand uitgenodigd om een ​​onafhankelijke, autonome bijdrage te leveren als onderdeel van deze Biënnale. Curatoren Lieven Hendriks en Rob Groot Zevert kozen voor het werk van Vanessa Jane Phaff. Bij de solotentoonstelling verschijnt een essay over het werk van Vanessa Jane Phaff geschreven door Johan Siebers, hoofddocent filosofie aan Middlesex University, London. Phaff toont nieuw werk op linnen, video’s en een installatie.

De thematiek van Biënnale Gelderland 2019, Seelenwanderung, is nadrukkelijk aanwezig in het werk van Vanessa Jane Phaff, in de zin van de tijdelijkheid van het lichaam versus de onsterfelijkheid van de ziel. Haar linoleumsnedes, een techniek waarin beeld nadrukkelijk wordt geconstrueerd, zijn als een façade (het lichaam) waarachter zich onvaste inhouden (het streven van de ziel) doen vermoeden. De kunstenaar hanteert motieven uit de westerse cultuurgeschiedenis om bestaande machtsstructuren te ondermijnen en gebruikt collage en het gegeven van de reproduceerbaarheid van de linotechniek om de unieke, wezenlijke lokatie van zoiets als ziel of identiteit te ondergraven. Zowel lichaamsdelen als gezichten worden herhaald, soms in hetzelfde beeld, een onmogelijke gelijktijdigheid die nog eens benadrukt dat het hier gaat om wordingsfases, om herinneren of vooruitzien.

 


Afb. New Game (2019)

 


Afb. Reap and Sow (filmstills) (2018)

 


NEW GAME wordt mede mogelijk gemaakt door: