studio omstand

Mo|nu|mentum

 

Apprentice Master expo #2
Expositie van 6 t/m 28 februari 2021
bij Omstand:
Van Oldenbarneveldtstraat 92 A
6827AN Arnhem 


LET OP:
COVID 19, de tentoonstelling is voorlopig niet toegankelijk. Zodra we wel open mogen voor publiek, laten we dat hier weten.

 

Mo|nu|mentum

Met:
Roland Schimmel (master)
Maud Faassen
Britt van den Boogaard
Tycho van Zomeren
Christy Westhovens

Het Apprentice Master project is een initiatief van Kunstpodium T uit Tilburg. Kunstpodium T werkt voor dit Apprentice Master project samen met verschillende gastlocaties in Nederland en België. Omstand is de gastlocatie van Mo|nu|mentum: Apprentice Master expo #2.

In het Apprentice Master project worden talentvolle jonge kunstenaars (de apprentices) gekoppeld aan hedendaagse kunstenaars (de master). Samen werken ze aan een nieuwe tentoonstelling. De Apprentice/Master groepen worden zorgvuldig samengesteld. Daarbij wordt o.a. gekeken naar werkwijze, discipline en inhoud. Elk jaar nodigt Kunstpodium T voor dit doel een Yearmaster uit. De Yearmaster van het seizoen 2020/2021 is Anya Janssen. Als ambassadeur en gastcurator van het Apprentice Master project selecteert de yearmaster samen met Kunstpodium T de Masters en
koppelen hen aan de Apprentices.

In deze tweede expositie van het Apprentice Master seizoen ’20/’21 verzorgen Apprentices Maud Faassen, Britt van den Boogaard, Tycho van Zomeren en Christy Westhovens onder leiding van Master Roland Schimmel een presentatie bij Omstand. Voorafgaand aan deze presentatie werd bij Omstand gelegenheid gecreëerd voor een COVID-proof-werkperiode. De tentoonstelling is beperkt te bezoeken en  online te volgen. Volg hierover onze berichtgeving op www.omstand.nl en op Facebook en Instagram!

 

Over de deelnemers aan Mo|nu|mentum: Apprentice Master expo #2:

Roland Schimmel (master),
verkent in zijn werk de grens tussen wat wordt waargenomen en de verbeeldingskracht. De aandacht voor het nabeeld is daarbij specifiek. Nabeelden hebben een niet-stoffelijk, virtueel karakter en vinden hun oorsprong in het brein. Het is een proces dat niet is te controleren, het is ongrijpbaar en veroorzaakt een enerverend gevoel van machteloosheid. Maar heeft desondanks, of juist daardoor een evenwicht-herstellend en helend vermogen.’
www.rolandschimmel.com
https://vimeo.com/397129431


Roland Schimmel,
Black Sun Rice (detail)
250 x 125cm
acrylic on canvas
2010

 

Tycho van Zomeren,
creëert kunstmatige representaties van menselijke visuele ervaringen, waar suggestie een grote rol speelt. De eerste indruk van zijn werk is die van een fotografisch geschilderd beeld. De kijker wordt verleid door subtiele kleurovergangen, maar dichterbij komen lukt niet. Het landschap valt voor onze ogen uit elkaar, en biedt daardoor iets wat nog niet eerder werd gezien.
Instagram: @tychovanzomeren


Tycho van Zomeren
Blue Hour
200 x 170cm
Oil and Acrylic on Canvas
2020


Christy Westhovens,
is gefascineerd door de natuurlijke fenomenen die zich onttrekken aan de realiteit. Waar ons lichaam de realiteitsbeleving begrensd, kan technologie hulpmiddelen maken die het mogelijk maken dat wij wél kunnen waarnemen. Binnen haar kunstpraktijk onderzoekt Westhovens deze nieuwe vormen van technologie. In persoonlijke experimenten, maar ook in het creëren van installaties die vooral onze menselijkheid benadrukken
www.christywesthovens.com


Christy Westhovens
Human Synthesizer
Interactieve installatie: Media:/raspberry pi/capacitieve sensoren/elektroden/geluidsinstallatie/
Still from video-loop 00:00:40
(2020)

 

Maud Faassen,
verbeeld de realiteit in performances en installaties die bestaan uit natuurlijke materialen en raakvlakken hebben met onderwerpen als: verbinding, nalatenschap, vergankelijkheid en menselijke sporen. Maud ziet deze praktijk als een gesprek tussen diens zelf en de realiteit. Een gesprek waarin Maud dan weer zelf aan het woord is en dan weer luistert, zo goed en kwaad als het kan.
http://maudfaassen.com/


Maud Faassen
The Ufo Has Landed
Reuver, The Netherlands
Still from the performance-video (00:17:13)
2019

 

Britt van den Boogaard,
is geïntrigeerd door primaire natuurkundige verschijnselen zoals licht, geluid en beweging. Ze creëert immersieve installaties en vertaald trillingen in zelfgemaakte machines en instrumenten naar verschillende stimuli zoals geluid, beeld en tast. Haar werk is een onuitputtelijk onderzoek naar de relatie tussen zintuiglijke prikkels en onze psyche,waardoor er een wisselwerking kan ontstaat tussen mystieke ervaringen en openbaringen hiervan.
https://brittvandenboogaard.com/


Britt van den Boogaard
Trans-Machine  /
audio – video object (model)
still from video 00:02:18