Nieuws

EXPO: Five Victor Echo Papa: t/m 23 feb. 2020

studio omstand
FOTO’s Koen Kievits  & Rob Groot Zevert – copyright Omstand 2020

Five Victor Echo Papa:
van 4 januari t/m 23 februari 2020

een groepstentoonstelling met werk van:
Sharon Houkema, Willem Besselink, Maarten Overdijk, Machiel van Stokkum, Rosalie van Oorschot, Max Kuiper, Mirka Farabegoli, Aracelly Scheper. Curator Heidi Linck ism Omstand.
In de tentoonstelling Five Victor Echo Papa wordt het werk geëxposeerd van 8 kunstenaars die tussen 2017 en 2019 allen een werkperiode in de Geheime Bunker hebben voltooid, met werk dat tijdens die werkperiode is ontstaan, of waarin hun aanwezigheid in de Geheime Bunker op één of andere manier heeft doorgewerkt. De organisatie en de begeleiding rondom de tentoonstelling is in handen van Omstand samen met gastcurator Heidi Linck, oud-resident en sinds 2014 medeorganisator van het Geheime Bunker Project.
Tot de zomer van 2019 beschikte Omstand over een artist-in-residence in een voormalige atoombunker die werd gebruikt als doorvoerpompstation van kerosine. De  bunker werd militair aangeduid als 5VEP / Five Victor Echo Papa.
Het gebouw is een rauwe, betonnen kolos ter grote van een gymzaal. Het bevindt zich in het buitengebied, aan de rand van de stad, lastig te vinden en moeilijk te bereiken. De exacte locatie van dit militaire object was geheim. We vonden het een goed idee dat gegeven te handhaven: Een Geheime Bunker!
Omstand programmeerde deze duistere bunker voor werk- en verblijfsperiodes van ongeveer 6 weken. Residenten konden er kamperen in een caravan, kregen van ons een sleutel van de compound en waren verder volledig op zichzelf aangewezen. Rode draad binnen de AIR is een persoonlijk onderzoek van de kunstenaar, waarbij de  focus van het residency-programma lag op onderzoek. Resultaat in de vorm van een kunstwerk was geen vereiste. We vroegen kunstenaars ter plekke te reageren op het gebouw, zijn verleden en op thema’s die er een relatie mee hebben zoals ‘verborgen’ en ‘geheim’ en ‘identiteit van de plek’. Een verblijf in de Geheime Bunker resulteerde desondanks in bijna alle gevallen toch in zichtbaar werk.

 

 

Maarten Overdijk >>
EXOGRAM
Gietwas en pigment, 3x (35  x 75  x 25 cm.)
Linodruk (70 x 80 cm.)
Cyanotype (60 x 70 x 12 cm.)
2020

 

 

Rosalie van Oorschot >>
PLESE CALM YOURSELF DOWN
Mixed Media on floor (variabel format)
2020

 

 

 

Willem Besselink >>
VOEGEN
Installatie van  MDF (8,80 x 3,75 x 3 meter)
2020

 

 

 

 

Max Kuiper >>
Z\W\A\R\T magazine nr. 23
multimedia installatie in het glazen huis van Omstand & performance tijdens de opening
2018 – 2020

     

 

 

 

Aracelly Scheper >>
HET GEWILDE OBJECT
Audio/Video-installatie in het Trafohuisje van Omstand (00:11:06 – loop)
Glasobjecten, video en geluid (verschillend formaat, zowel de glasobjecten, als de video)
2019- 2020

 

 

 

Machiel van Stokkum >>
RECONSTALIATION 1.2
MULTI-MEDIA-INSTALLATIE (480 X 330  X 620 CM.)
Compleet verbouwde ruimte met extra verdieping, gevuld met video’s, fotografie, en lichtobjecten.
2017 – 2020

 

 

 

 

Sharon Houkema >>
HOW DO YOU READ
Video / audio – installatie  (00:08:26 – loop)
(hieronder een fragment van de film + foto’s van de installatie)
2020
 

 

 

 

 

 

Mirka Farabegoli >>
TOXIC BUNKER 2
Expo in expo: mini-expositie in de schaftkeet van de Geheime Bunker. De schaftkeet was voor deze gelegenheid naar Omstand verhuisd.  Er was werk te zien van Carel Lanters, Jeroen Huisman, Hans de Wolf  & Arpatle en van Mirka Farabegoli. Objecten, fotografie, tekeningen en een 3d-dia kast (stereo-fotografie omgezet naar dia) met een fotografische tocht / reportage die begon bij de locatie van de Geheime Bunker en eindigde bij Omstand.
Van deze tocht is een leporello gemaakt, te bestellen bij Omstand, via info@omstand.nl
2020