Kunstenaar

Sally Santana

www.instagram.com/sallysantana_


Sally Santana (Sletten, Denmark, 1997). Deze Griekse / Deense kunstenares studeerde in 2022 af aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Sally woont en werkt in Amsterdam en Denemarken.

Glas is het medium van kunstenaar Sally Santana. Vanuit haar voorliefde voor dit materiaal maakt Santana ruimtelijke kunstinstallaties waar uiteenlopende media en ook andere materialen in samenkomen. Haar installaties doen denken aan absurde, apocalyptische werelden die ver van onze eigen werkelijkheid lijken te bestaan. Haar gevonden (film)beelden zijn zo bizar dat het eerder doet denken aan scenes uit een science fiction film dan van de verfilming van de realiteit. Desalniettemin is al het materiaal waar ze mee werkt ‘echt’.

Het begrijpen van dit materiaal en de kennis erover is één van de pijlers van haar praktijk. Met behulp van materialen als uraniumglas, found footage van de voorbereiding van de eerste nucleaire bom, glas dat door blikseminslagen werd gevormd, zwart zand, klei of natuurlijke pigmenten neemt Sally ons mee in het rijk van ’toevallige’ glassoorten. Hiermee bedoelt ze glas dat is gemaakt zonder menselijke bedoeling of interventie. Bijvoorbeeld fractal buizen van glas onder de grond, door bliksem gevormd.

 

Activiteiten van Sally Santana binnen Omstand