Kunstenaar

Minne Kersten

www.minnekersten.com

Minne Kersten (1993, Utrecht, NL) studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie (2012-2016) en aan de Ateliers, Amsterdam (2018-2020). In 2022 en 2023 was ze genomineerd voor de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst en in 2022 won ze de publieksprijs van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs.

Minne Kersten (29) is een meester in het omfloerst vertellen van verhalen, zonder dat daar een woord aan te pas komt. Haar werken – soms in de openbare ruimte – bestaan uit bouwwerken, schilderijen, films, die vanwege vreemde ingrepen de kijker in een soort van verhoogde staat van bewustzijn brengen: de tijd voelt als een langzaam afremmende tram, al je zintuigen staan wijd open.
Kersten ging na haar Rietveld-opleiding Image & Language naar De Ateliers. Vorig jaar werd ze genomineerd voor de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst. In datzelfde jaar won ze de Volkskrant Beeldende Kunst Publieksprijs voor een installatie met film over de raaf Nanja, die in haar onderzoeksdrift een filmset sloopt. Constant Companion, zoals het project heet, maakt de kijker deelgenoot van de wereld van de raaf, die op volstrekt eigen wijze de filmset met attributen her-ordent. „Een soort van taal”, noemt Kersten dat. (tekst van Lucette ter Borg voor NRC d.d. 23 maart 2023)

 

Activiteiten van Minne Kersten binnen Omstand