Kunstenaar

Martyna Pekala

martynapekala.com


Martyna Pekala
(Olsztyn, Polen, 2000) Studeerde in 2022 af aan de afdeling Fine Art van de HKU-academie in Utrecht. Ze woont en werkt in Rotterdam.

Martyna is een multimedia kunstenaar. Door middel van video, installatiekunst, performance en kostuum-design hergebruikt en sampeld ze symbolen waarmee ze haar verhalen vormgeeft, in een poging de nadruk te leggen op de vage grens tussen de fysieke en virtuele werkelijkheid. Uitgangspunt van haar multidisciplinaire kunstpraktijk is de digitale media, maar vaak hebben haar werken de neiging om een fysieke vorm aan te nemen.

Pekala is geboren in Polen, maar is vaak verhuisd. Dit heeft haar interesse in de internetcultuur versterkt. De mogelijkheid om overal ter wereld in te pluggen in de online-wereld, maakte dat de cyber-atmosfeer voor haar een vertrouwde ruimte is geworden die ze altijd kan bezoeken wanneer ze de behoefte voelt aan veiligheid en comfort. Met haar kunstpraktijk wil Pekala nadenken over haar persoonlijke ervaring met identiteitsvorming in de steeds veranderende cyberwereld die zich telkens aandient als een belofte, maar in de praktijk eerder een bedreiging vormt voor onze collectieve visie op de toekomst. In essentie probeert Pekala met haar werk een tastbare vorm te vinden die aansluit bij de digitale wereld. Een vorm die vloeibaar is en niet gebonden aan fysieke wetten, waardoor haar werken een verleidelijke, parallelle dimensie kunnen vormen: een wereld waarin zoveel meer mogelijk is dan in onze fysieke werkelijkheid. In tijden van crisis heeft men vaak de neiging te willen ontsnappen aan de problemen van onze wereld. Pekala’s werk doet een poging deze neiging te vermijden.

zie ook
– https://www.instagram.com/martynapekala/

– https://www.instagram.com/martynampekala/

 

Activiteiten van Martyna Pekala binnen Omstand