Kunstenaar

Larissa Esvelt

www.larissaesvelt.com

Larissa Esvelt, 1998, Wageningen (NL) studeerde in 2020 af aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Arnhem en behaalde daar haar bachelor Beeldende Kunst bij de onderzoeksafdeling van de afdeling Fine Art:  BEAR. Ze woont en werkt in Arnhem.

Larissa Esvelt is een van de twee kunstenaars die in de zomer van 2022 werd uitgenodigd door Omstand voor een Artist-In-Residence periode bij Omstand (samen met Arno Westerberg). De twee kunstenaars verhuisden beide hun atelier naar Omstand voor een intensieve werkperiode, die werd afgesloten met een gezamenlijke expositie via een duo-presentatie die t/m 16 okt. 2022 te zien was bij Omstand.

Larissa Esvelt maakt grote kleurige werken en visueel overvloedige kunstinstallaties van o.a. stof en keramiek, aangevuld met schijnbaar praktische objecten zoals sokkels en ligstoelen. Ze richt daarbij complete ruimtes opnieuw in en maakt objecten die vragen om aangeraakt te worden. Haar werk wordt gedreven door het benaderen en blootleggen van onderliggend ongemak, en houdt zich vooral bezig met de complexiteit die ontstaat door de overlapping van persoonlijke identiteiten met fantasieën, verlangens, fictie en met de werkelijkheid. De ambigue relatie die mensen hebben met vrouwelijkheid, het vrouwelijk lichaam en de obsessie met schoonheid.

Met name het gebied waar feit en fictie vertroebelen en die betrekking hebben op de identiteiten die wij opgelegd krijgen, hebben gekregen of onszelf opleggen, is onderwerp voor nader onderzoek en één van de terugkerende thema’s in het oeuvre van Esvelt. Omdat ze binnen haar werk geen antwoorden wil geven maar juist vragen wil stellen, worden haar beelden niet beperkt tot haar eigen belevingswereld maar gaan ze al vragend de dialoog aan met de toeschouwer. Op die manier probeert Esvelt, met de beelden die ze maakt, de toeschouwer op een meer lichamelijke manier te raken en biedt ze de toeschouwer een kans om op een zachtere, meer empathische manier benaderd te worden. Het zachte en liefelijke karakter kan daarentegen ook schone schijn zijn, en dient als aas voor onderliggend ongemak, twijfel en angst.

 

Activiteiten van Larissa Esvelt binnen Omstand