Kunstenaar

Larissa Esvelt

www.larissaesvelt.com

Larissa Esvelt is een van de twee kunstenaars die in de zomer van 2022 werd uitgenodigd door Omstand voor een Artist-In-Residence periode bij Omstand (samen met Arno Westerberg). De twee kunstenaars verhuisden beide hun atelier naar Omstand voor een intensieve werkperiode, die werd afgesloten met een gezamenlijke expositie via een duo-presentatie die t/m 16 okt. 2022 te zien was bij Omstand.

Larissa maakt grote kleurige werken en visueel overvloedige kunstinstallaties van o.a. stof en keramiek, aangevuld met schijnbaar praktische objecten zoals sokkels en ligstoelen. Ze richt daarbij complete ruimtes opnieuw in en maakt objecten die vragen om aangeraakt te worden.
Binnen haar werk wil ze liever geen antwoorden geven maar juist vragen stellen, waarmee haar beelden niet beperkt blijven tot haar eigen belevingswereld maar juist al vragend de dialoog aangaan met de toeschouwer. Op die manier probeert Larissa toeschouwers op een zachtere, meer empathische manier te raken. Maar let op: Het zachte en liefelijke karakter kan schone schijn zijn en dienen als aas voor onbehagen, twijfel of angst. Haar werk wordt gedreven door het benaderen en blootleggen van onderliggend ongemak. De ambigue en complexe relatie die mensen hebben met vrouwelijkheid, het vrouwelijk lichaam en de obsessie met schoonheid speelt daarbij een belangrijke factor.  Met name het gebied waar feit en fictie vertroebelen en die betrekking hebben op de identiteiten die wij opgelegd hebben gekregen of onszelf opleggen. Het is één van de terugkerende thema’s in haar oeuvre en onderwerp voor blijvend onderzoek.

 

Activiteiten van Larissa Esvelt binnen Omstand