Kunstenaar

Hankyul Jeong


Boven: Detail of Sea’weed’, glass/wood/recycled plastic, (2023)
Onder: Having dinner / video reportage bij Hankyul Jeong
(foto’s door Django van Ardenne)
(1999, Seoul—Zuid Korea) studeerde in 2023 af aan BEAR ArtEZ in Arnhem en woont en werkt nog altijd in deze stad. De ervaring van de culturele transitie die ze ervaarde toen ze vier jaar geleden naar Nederland verhuisde, leidde ertoe dat ze de diverse betekenissen van voedsel in verschillende samenlevingen begon te waarderen. Door die ervaring ondervond de kunstenaar dat het eten zelf toegang verschaft tot verschillende (eet)culturen en (eet)gewoonten. Daarnaast voelde ze ook de gehechtheid aan de voor haar zo bekende Koreaanse gerechten en de Koreaanse eetcultuur die ze niet zou hebben ontdekt als ze niet naar Nederland was verhuisd. Opgroeiend in Zuid Korea had Jeong nooit leren koken, vanuit de cultuur dat je veelal buiten de deur eet en maar weinig tijd in de keuken spendeert. Om zich in Nederland staande te houden leerde ze zichzelf koken en werd ze verliefd op dit ambacht. Voedsel is voor haar nu niet langer alleen een bron van levensonderhoud, maar ook een katalysator voor cultuur en gemeenschap.
Om haar artistieke visie in beeld te vertalen, maakt Jeong interactieve installaties waarin (glas)kunst en culinaire gerechten samensmelten tot één zintuiglijke ervaring. Met de installatie ‘See Weed’ richt de kunstenaar haar aandacht op zeewier, een voedingsbron die zowel een interessante historische oorsprong als helende krachten kent en vandaag de dag ook een belangrijke rol speelt in actuele duurzaamheidsvraagstukken. Zeewier wint in Nederland aan populariteit, als bouwmateriaal, veevoer of als verfstof, maar voor de kunstenaar is het bovenal een vertrouwd ingrediënt van de Zuid-Koreaanse keuken. Met eetbare kunstwerken die ze in haar installaties presenteert, nodigt Jeong het publiek uit om deel te nemen en kennis te maken met de verschillende smaken van zeewier.

Activiteiten van Hankyul Jeong binnen Omstand