Kunstenaar

Haevan Lee

haevanlee.com

Haevan Lee (Dongsong, Republic of Korea, 1990)
Studeerde fine art aan de  Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag, BA in 2022. Ze woont en werkt in Den Haag, NL en in Seoul, Zuid Korea.

Haeven Lee is een kunstenaar die de lokale omstandigheden van specifieke plaatsen vastlegt via verschillende media. Ze verkent het geopolitieke landschap van grens- en bufferzones over de hele wereld, van portretten tot landschapsschilderijen, in de vorm van ‘schilderkunstige’ studies van dergelijke plaatsen en personen. Lee ontrafeld de gedachten over de landschappen die ze heeft ervaren in tekeningen, schilderijen, objecten, installaties, video’s, publicaties en samenwerkingen.  Ze maakt ook ‘Cosmic race’ portretten van mensfiguren die ze mixt met planten en droomachtige schilderijen van ‘bufferzones’: zones die tussen kunstmatig en natuurlijk, soms tussen verschillende gezichtspunten, en zelfs tussen verschillende materialen in liggen.

Lee is zelf geboren in het Dongsong gebied in Zuid-Korea, nabij de gedemilitariseerde zone aan de grens met Noord-Korea en is altijd nieuwsgierig geweest naar onbekende en onbenoemde plaatsen. Ondanks het feit dat zij zich niet fysiek in deze gebieden kan begeven, kan Lee door van veraf te observeren en de gaten op te vullen met haar verbeelding invulling geven aan dit verlangen. Ze observeerde en verzamelde al vele landschappen, waaronder die van de gedemilitariseerde zone van burgerlijke controlezones in Korea, de Yalu-rivier, de grens tussen Noord-Korea en China, en Eurazië. De creativiteit geboren uit iets onbekends is niet alleen een individuele ervaring, het is eerder een beweging die gezien en gedeeld kan worden binnen onze hele samenleving. Het is een experiment over beperkingen. Het is ook een reis van observeren en creëren in een steeds veranderende omgeving.Na het verkennen van geopolitieke grenzen groeide bij Lee de belangstelling voor andere grenzen. Ze onderzocht na verloop van tijd ook verschillende grenzen die gekenmerkt worden door onderwerpen als ras, media en archeologie, ook van andere culturen, zoals van Azië, Europa en Noord-Amerika.

Zie ook:
https://www.instagram.com/haevanly/

Activiteiten van Haevan Lee binnen Omstand