Kunstenaar

Corine Zomer

www.corinezomer.com

Corine Zomer (NL, 1983).
BFA Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, beeldhouwen (2008 – 2012).
Winnaar Publieksprijs Beelden in Leiden (2013).
Corine Zomer toonde haar werk voornamelijk in Nederland, zowel binnen als buiten en werkt hiervoor in voorkomende gevallen samen met andere kunstenaars. Op plaatsen als Kunsthal Kade,
Amersfoort, de Beurs van Berlage en CBK Zuidoost, beide Amsterdam, Annigahof in Zwolle en Das Areal in Dresden (DE).

Corine Zomer woont en werkt in Amersfoort en Soesterberg (NL)

Corine Zomer is beeldhouwer. Ze maakt ruimtelijke installaties op schaal, maar ook specifiek voor de plek ontwikkelde (site specific) kunst-installaties. Het werk van Zomer laat zich aflezen als resultaten van natuurverschijnselen. Het refereert aan chaos en viert het procesmatige in de beweging naar vorm. Ze is daarbij bewust en gecontroleerd op zoek naar risico en het onvoorspelbare. Zomer vindt het belangrijk dat het ontstaansproces in het uiteindelijke werk zichtbaar blijft en dat ze met haar werk de verbeelding van mensen in werking zet. Een specifieke betekenis in het werk ontdekken is geen vereiste; het werk biedt genoeg houvast voor een bijzondere ervaring.

Project Waswiel is zo’n werk. Het is ontstaan vanuit een nieuwsgierig verlangen om vloeistof te controleren en daarmee een opzichzelfstaande of zelfstandige vorm te creëren. De beginbepaling om dit werk te laten ontstaan zijn een draaiende rad en vloeibare was. Deze worden door Zomer zo gearrangeerd dat middelpuntvliedende kracht en de neervallende was het werk doen. Het blijkt een ware praxis te zijn met een oneindig aantal mogelijkheden en onvoorspelbare uitkomsten, met een beredeneerde chaos als resultaat. Speciaal voor Omstand wordt WasTOL ontwikkelt. Een vervolg op eerder onderzoeken naar waswielen, waarbij in dit geval de was op een diagonaal draaiend midden terecht komt.

 

Corine Zomer | WasTol (installatie) | 2024 | Foto´s: Django van Ardenne

Activiteiten van Corine Zomer binnen Omstand