Kunstenaar

Bernadette Zdrazil: part of What We Will Collective

www.instagram.com/bernadette.zdrazil

THIS IS FOR YOU TABLECLOTH, digital print on textile, cotton, 2021
Bernadette Zdrazil serving drinks at What We Will Collective – gathering (foto Django van Ardernne)


Bernadette Zdrazil (1991, München—DE) studeerde in 2021 af aan de Koninklijk Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen met een Master in de beeldhouwkunst en woont en werkt sindsdien in deze stad. Als multidisciplinair kunstenaar richt ze zich in haar kunstpraktijk op relationele en spirituele kunst. Haar werk is in feite een weerspiegeling van de wereld waarmee ze wordt omringd en die ze elke dag ervaart: van triviale, persoonlijke gebeurtenissen tot gebeurtenissen die de hele samenleving beïnvloeden.

Tijdens haar studie zocht Zdrazil al naar vormen van samenwerkingen, alhoewel de manier van werken op de kunstacademie nog erg individualistisch was en niet zozeer gericht op gemeenschappelijkheid. Het gaat uiteindelijk om een individueel resultaat en minder om een horizontale manier van leren en vaardigheden uitwisselen. Vanuit dit gemis van het gezamenlijke in de kunst, sloot Zdrazil zich vorig jaar aan bij het collectief What We Will.

What We Will is een collectief van kunstenaars die samenkomen in, én gebruik maken van de openbare ruimte om samen te leren, creëren en hun individuele vaardigheden uit te wisselen.

‘What We Will’ was een slogan die door arbeidersbewegingen in de 19e eeuw werd gebruikt als onderdeel van hun strijd voor arbeidstijdverkorting, meer in het bijzonder om de dagen op te delen in gelijke delen van 8 uur voor werk, rust en ‘vrije tijd’, of tijd om te doen ‘wat we willen’. What We Will bestaat momenteel uit: Sigurrós, Marianne, Tine, Anisa, Leander, Jan, Nele, Bernadette, Wouter, Sylvia en Inès.

Activiteiten van Bernadette Zdrazil: part of What We Will Collective binnen Omstand