Kunstenaar

Arno Westerberg

arnowesterberg.hotglue.me

Arno Westerberg (1999 – Finlands/Zweeds/Nederlands) studeerde in 2022 af aan HKU en volgt momenteel de master Mfa painting at the Academy of Fine Arts Helsinki. Arno Westerberg is een echte schilder en zegt dat het zijn ambitie is om de rest van zijn leven te blijven schilderen. Deze wat naïeve, argeloze, maar directe eerlijk geformuleerde opmerking is iets wat terug te zien is in zijn werk. Zijn werk is ongrijpbaar, dan weer neigt het schilderen naar abstractie, dan weer naar cartoon. Het schilderachtige zit ‘m in de kwaststreken, de krijtachtige matheid die zijn werk vaak heeft en in de composities die hij kiest voor zijn werk.

Arno Westerberg is een van de twee kunstenaars die in de zomer van 2022 werd uitgenodigd door Omstand voor een Artist-In-Residence periode bij Omstand (samen met Larissa Esvelt). De twee kunstenaars verhuisden beide hun atelier naar Omstand voor een intensieve werkperiode, die werd afgesloten met een gezamenlijke expositie via een duo-presentatie die t/m 16 okt. 2022 te zien was bij Omstand.

De praktijk van Arno Westerberg bestaat uit schilderen en tekenen, waarbij hij soms een uitstapje maakt naar ruimtelijk werk. Westerberg maakt grote olieverfschilderijen van de natuur, op micro- en macroniveau, waarbij elk element zijn eigen specifieke plek op het doek heeft. De werken kunnen zowel brutaal en speels als serieus en analytisch genoemd worden. In zijn schilderijen archiveert hij momenten, gevoelens en associaties. Arno kiest zijn onderwerpen intuïtief, altijd vertrekkend vanuit een idee. Nieuwsgierigheid naar het nieuwe en onbekende is een belangrijke drijfveer in zijn werk.

Westerberg begint aan nieuwe schilderijen door hetzelfde onderwerp eerst meerdere keren te schilderen, een proces waarbij hij op zoek gaat naar het meest waarachtige beeld. Het zijn eerder herhalingen dan verhaallijnen of delen van een lineaire structuur. Een goed beeld dient een doel en reikt naar een nieuwe betekenis. Hij kan lang nadenken voordat hij aan een werk begint, maar tijdens het schilderen wordt het oorspronkelijke plan altijd nutteloos. Op dat moment onderzoekt hij wat het schilderij zelf nodig heeft — zoekend naar momenten van verandering. Hij bestudeert de compositie en de manier waarop het licht binnenvalt, maar bovenal probeert hij het schilderij te laten ademen. Als hij naar een voltooid werk kijkt, kan hij de esthetische keuzes die hij heeft gemaakt herkennen, maar idealiter gaat een werk een eigen leven leiden.

Westerberg is afkomstig uit een Fins gezin en heeft zijn hele leven in Scandinavië gewoond, totdat hij naar Nederland kwam om beeldende kunst te studeren aan de HKU, de hogeschool voor de kunsten in Utrecht. Zijn beelden komen voort uit het alledaagse Scandinavische leven tussen bossen en meren. Hij beschouwt zijn werk als verwant aan de traditie van de westerse schilderkunst, in de lijn van Noord-Europese schilders als Edvard Munch, Emil Nolde, Per Kirkeby en Ida Ekblad. Zijn schilderkunstige zoektocht is verder ontwikkeld door Nederlandse schilders als Caspar van Wittel en Pieter Saenredam, 17e eeuwse landschapsschilders uit de Nederlanden, maar ook moderne schilders als Co Westerik. Hij erkent het feit dat deze meesters allen beelden hebben gemaakt binnen een beeldcultuur waarin het afbeelden en verzamelen van informatie over de directe omgeving hoog in het vaandel stond. In zijn eigen schilderijen voegt hij aan deze traditie een nieuwe benadering toe. Zij bewijzen dat het gevoelige medium van de schilderkunst nog steeds relevant is en uniek, binnen het moderne westerse datasysteem.

(foto’s Django v. Ardenne)
Zie ook:

https://exposure.hku.nl/users/218-arno-westerberg

https://www.instagram.com/arnowesterberg/

Activiteiten van Arno Westerberg binnen Omstand