Kunstenaar

Ana Navas

ana-navas.net

Ana Naves | Logos | plastic, textiel, bijouterie, acryl verf | Ø 27,7 cm | 2020 | Foto: Django van Ardenne

 

Ana Navas

Begrippen als transformatie, assimilatie en toe-eigening spelen een belangrijke rol in het werk van multimediakunstenaar Ana Navas (1984, Quito, Ecuador). Haar presentaties bestaan vaak uit installaties waarin schilderijen, objecten, assemblages en videowerk fungeren als ‘domeinen’ waarin processen van transformatie en assimilatie plaatsvinden. Kijkend naar de wereld eromheen, stelt Navas vragen over het verband tussen de vorm en de functie van een object, en over de relatie tussen het origineel en een kopie. Niets lijkt wat het is!

Verder is Navas gefascineerd door de relatie tussen hoge en populaire cultuur. Kunst is voor haar een dialoog met de ander, een dialoog die niet beperkt is tot een geïnformeerd publiek. De belangrijkste kwesties in haar werk hebben betrekking op de manier waarop kunst wordt waargenomen en getransformeerd buiten de context van de kunst zelf, en de punten waarop verschillende disciplines zoals etnologie, kunst en design elkaar kruisen.

Ana Navas studeerde aan de Staatliche Akademie der Bildenden Künste in Karlsruhe, waar ze van 2010 tot 2011 verder ging als Meisterschülerin (MA) bij Franz Ackermann. Tussen 2012 en 2014 was ze resident bij De Ateliers in Amsterdam, gevolgd door residenties in Frankrijk, Mexico, Brazilië, Colombia en Nederland. Als gevolg hiervan wordt haar werk over de hele wereld getoond, in Mexico, Chili, Peru, Venezuela, Nederland, Duitsland, Frankrijk, enz. Haar werk is opgenomen in privé- en museumcollecties zowel binnen als buiten Nederland.

Insta: Ana Navas

Activiteiten van Ana Navas binnen Omstand