studio omstand

Omstand — space for contemporary art, presenteert:
SUNSET SHIMMER

EXPOSITIE

van 1 t/m 23 april 2023

OPENING
1 april om 16.00 uur

In de tentoonstelling SUNSET SHIMMER tonen drie schilders hun werk. In de wijze waarop deze kunstenaars te werk gaan kun je onmiskenbaar overlap ontdekken: hoe ze verf benaderen, hoe ze naar de wereld kijken, bijvoorbeeld. Tegelijkertijd zijn de werken overduidelijk verschillend van elkaar. In de vorm van kleine solo presentaties en een gezamenlijk grote presentatie worden deze overeenkomsten en verschillen getoond.

KUNSTENAARS
Marie Reintjes
Marloes Roeper
Lisanne de Witt

WAAR
Omstand — space for contemporary art,
Van Oldenbarneveldtstraat 92 A, Arnhem

OPEN
vrij, zat, en zondags van 12.00 tot 17.00 uur en op afspraak (alleen voor groepen)
mailto: info@omstand.nlMarloes Roeper / Februari Swim /  50 x 40 cm /  olieverf op doek (2023)

Marloes Roeper, Texel 1998, woont en werkt in Utrecht. Ze toonde haar werk in verschillende solo- en groepstentoonstellingen en was resident in het Depot Boijmans v. Beuningen als winnaar van de Lakeside Collection Award. Een schilderij van Marloes Roeper ontstaat binnen één schildersessie. Deze door de kunstenaar zelf opgelegde restrictie vraagt een goede voorbereiding, die bestaat uit het meermaals tekenen van het beeld. Tijdens het nauw observeren van haar directe omgeving wordt ze getroffen door objecten, vormen en composities die bij haar een verlangen oproepen om te schilderen.  Haar fascinatie schuilt dan met name in het feit dat ze de mogelijkheid herkent om met enkele penseelstreken betekenis aan zo’n situatie op te roepen.

 


Marie Reintjes / Sulphuric Smoker  / 80,5 x 100 cm / acryl, spraypaint, houtskool, olie en soft pastels op doek / foto by Peter Lipton (2022).

Marie Reintjes, Leeuwarden 1990, woont en werkt in Arnhem. Vorig jaar was ze de winnaar van de Fentener Van Vlissingen Art Prize. In het dagelijks leven komt Marie regelmatig situaties en zaken tegen die bij haar associaties met de schilderkunst oproepen. Ze legt deze situaties vaak vast met haar smartphone, maar wát ze precies voor zich ziet is minder van belang dan welke mogelijkheden datgene biedt in het schilderen en hoe ze dat kan vertalen naar verf. Daardoor bestaat er geen onderwerp voor haar dat te groot is of te klein. Wat haar vooral interesseert zijn boeiende en aantrekkelijke combinaties van kleur, vorm, licht, lijn, richting, beweging en textuur. Ieder onderwerp vraagt om een specifieke aanpak en stelt haar eigen schilderkunstige eisen. In haar werk vind ze het interessant wanneer een schilderij naast een voorstelling ook verf op doek is, alsof het werk twee identiteiten heeft, waardoor het ene moment de suggestie van een tafereel opvalt en het andere moment het schilderij uiteenvalt in verf, kleur en toets.

 


Lisanne de Witt / Hynder / 24 x 30 cm / olie & spraypaint op doek (2022)

Lisanne de Witt, Amersfoort 1997,  woont en werkt in Nijmegen. De Witt is werkzaam als schilder in haar atelier in Nijmegen en maakt deel uit van het performance-collectief Dogmilk. De op de samenwerking gerichte performances en het individuele schilderen hebben elkaar nodig en zorgen voor balans. Haar doeken zijn schilderijen waar je met je neus bovenop wilt zitten, van onderwerpen die door haar magisch onherkenbaar worden gemaakt. Ze verwijst in haar werk vaak naar persoonlijke herinneringen, soms ook geïnspireerd op filmstills van films die ze maakt met Dogmilk. Met een minimaal gebaar en zonder details schildert Lisanne de Witt herkenbare zaken als uniformen, paarden, spijkerbroeken, ridderhelmen of piraten. Soms maakt ze wel twaalf doeken op een dag, van verschillende formaten, in allerlei stijlen. Daarbij hopt ze van doek naar doek. Haar schilderijen hebben daardoor iets stoers, het is wat het is!