Nieuws

Something Where There Should Be Nothing – BEAR FINALS 2020

studio omstand

BEAR FINALS 2020
4- 8 November

We feliciteren alle GRADUATES: Emiel Ambroos, Romy Berends, Mirte van den Bos, Benjamin van der Burg, Samuel du Chatinier, Robin Drexler, Larissa Esvelt, Hans-Hannah, Elisa Klabbers, Marieke Peeters, Mitchel Peters, Lore Pilzecker, Eleonora Johanna Remmen, Lynn Salentijn, Anne Schoemaker, Anna de Vriend, Janna van Welsem, Eva van Wenum, Fenne van Wijk, WONNE, Merel Zonneveld.

In november was Omstand host van de BEAR-finals 2020, met de passende titel: Something Where There Should Be Nothing. Na het uitstel in juni konden de studenten eindelijk hun werk tonen. De locatie van Omstand was startpunt van de eindexamenpresentatie van de afdeling BEAR / fine-art. De laatste twee weken van oktober werden door de studenten gebruikt om op te bouwen. Iedere student kon zelf aan de inrichting werken. Sommige waren in een dag klaar, anderen hebben er dagen aan gewerkt. Vanwege de lockdown-maatregelen kwamen een aantal zaken samen. Allereerst de onzekere tijden. Voor het tentoonstellingsprogramma van Omstand was het te riskant om voor de laatste periode van 2020 een programma te plannen. In diezelfde periode kwam ArtEZ met de vraag of we ruimte beschikbaar hadden voor deze groep Fine-art studenten, ze waren nog op zoek naar een geschikte locatie voor de eindexamenpresentatie, voor de eerste week van november 2020. Riskant, maar we hebben het gedaan.

In de aankondiging werd het door de studenten op deze manier verwoord:
Something Where There shouldn’t be Nothing is een direct citaat uit het boek ‘The Weird and The Eerie’ van Mark Fisher en brengt een maf maar griezelig perspectief samen dat centraal staat in deze tentoonstelling. Afgezien van een speelse benadering, zijn de afgestudeerden zich bewust van de donkere implicaties van ogenschijnlijk lichte onderwerpen. Ze zorgen ervoor dat dingen die vaak over het hoofd worden gezien nu de volle aandacht krijgen en dat de nuance van de poëzie en de esthetiek niet verloren gaan in deze harde turbulentie tijd. Ze creëren als niemand luistert, ze creëren desondanks, dus laat u niet misleiden door wat u denkt te zien of te weten. De werken en de huidige situatie vormen dit speelse maar griezelige landschap en nodigen je graag uit tot: Something Where There should be Nothing.

Omstand speelde een essentieel onderdeel in de totstandkoming van deze eindexamenpresentatie van de afdeling BEAR / fine-art van ArtEZ.  Er was sprake een prima samenwerking en verstandhouding.  Naast onze eigen locatie mochten we in het zelfde gebouw ook gebruik van maken een grote, leegstaande kantoorruimte, in beheer bij Volkshuisvesting, en als tijdelijke exporuimte inrichten. Op het pleintje aan de voorkant van ons pand werd ons schafkeetje toegevoegd en op het binnenplein van de Transformatie, aan de achterkant van ons pand, mochten we twee zeecontainers plaatsen. Tegenover ons eigen pand zit een machinegroothandel in elektromotoren: PEJA. Via dit bedrijf mochten we voor deze periode een grote industrieloods gebruiken. Pas toen hadden we genoeg ruimte voor alle studenten om op een verantwoorde wijze het werk te tonen. Met alle inspanningen van alle betrokken, de coördinator van ArtEZ, Omstand, PEJA, Volkshuisvesting, afd. Vergunningen van de gemeente Arnhem, docenten ArtEZ, vrijwilligers en natuurlijk de graduates zelf hebben we een geweldige prestatie geleverd en er een fantastische show van gemaakt! Iedereen was erg onder de indruk (en opgelucht). Wel hadden we last van de Covid-regels, waardoor alleen via Time-sloten beperkte toegang kon worden verleend aan de bezoekers. Zelfs de diploma-uitreiking was een ZOOM-meeting. Maar iedereen die het heeft gezien was onder de indruk.

Voor al diegene die het eindexamenwerk niet live konden bezoeken is er een LINK toegevoegd aan dit verslag die zeker de moeite van het bezoeken waard is. Hiermee wordt de mogelijkheid geboden een virtuele tour door deze expo te maken. [Klik op onderstaande foto om doorgelinkt te worden]