studio omstand
Uncle Abe’s Spitfire (detail – model of a spitfire airplane 1:1), mixed media, Pier Pennings, 2015 

 

 

 

Studio Omstand presenteert elke maand PULSE; een kunst- en cultuurprogramma met tentoonstellingen, lezingen, film, video en performances, eten & drinken. Op verschillende projectlocaties rond het Tranformatorplein:
Paviljoen:
Een glazen gebouw van tweedehands bouwmaterialen. Huiskamer van de buurt en tentoonstellingsruimte. Ontwerp van Susanne Nagtegaal.
Accuruimte: De oude accuwerkplaats in het voormalig hoofdgebouw van de PGEM is voortaan in gebruik als museumzaal. 5VEP is de NAVO-codenaam voor Geheime Bunker, de artist-in-residence van Studio Omstand. In Museum 5VEP wordt het werk getoond dat in deze bunker is ontstaan of daar direct aan is gerelateerd.
Turbinekamers: De oude machinekamers in het voormalig hoofdgebouw van de PGEM zijn 4 geschakelde ruimtes met elk een groot rolluik. De ruimtes zijn met opzet rauw gelaten. Kunstenaars-curatorenmaken onder de naam ‘STAND’ een cyclus van aan elkaar gekoppelde tentoonstellingen. Eerst met eigen werk, vervolgens met werk van anderen.
Trafohuisje: Op de hoek Westervoortsedijk / van Verschuerwijk staat een oud Trafohuisje. Kunstenaars en tentoonstellingsmakers Jeroen Glas & Sibylle Eimermacher programmeren in opdracht van Studio Omstand in dit gebouwtje videokunst, installaties en performances.

 

PULSE 2: 7  t/m 29 nov.
Opening: zaterdag 7 november 16.00 uur
elke zaterdag en zondag van 12.00 – 17.00 uur
van Oldenbarneveldtstraat 92A Arnhem

Tijdens de opening een optreden van: Colonel Impossible, Jac Riebeek en Jonker Panama.

  • De Turbinekamers presenteert: Not Now| Deelnemende kunstenaars: Twan Janssen, Judith Kisner, Eduards Zarins, Wouter Bijl, Peter Jordaan | Curator: Jaap Kroneman

 

Vertrekpunt voor de tentoonstelling ‘Not Now’ is de zeefdruk van een memobriefje die Wouter Bijl nog moet maken. Een toekomstige herinnering als leidraad.  De werken zijn op formele gronden gekozen en bij elkaar gebracht, niet om hun overeenkomsten maar om hun verschillen. Een film die geen film is, monumenten die geen monumenten zijn in een maquette die geen maquette is.


foto; ‘Workout”, filmstill: Eduards Zarins
  • De Accuruimte presenteert: Museum 5VEP | Pier Pennings  | Uncle Abe’s Spitfire | Curator: Heidi Linck

Pier Pennings bouwde in de Geheime Bunker een cocon voor een Spitfire Mk II van de RAF, nr. P7774, van hout en grijsbord, schaal 1 op 1. Op 28 april 1941 ging piloot Bram Pennings met zo’n zelfde Spitfire ten onder in de Westerschelde. Hij werd door de Duitsers uit de lucht geschoten. De vlucht is gedocumenteerd als crash 606. In Museum 5VEP de proces-documentatie en de sculptuur van het houten frame.


foto van Uncle Abe’s Spitfire door Pier Pennings
  • Trafohuisje presenteert: Tyto (video)  door Joncquil | Curatoren: Jeroen Glas & Sibylle Eimermacher

In 2013 gebruikte Joncquil tijdens zijn solotoonstelling bij Galerie Ramakers de galerieruimte als werkplek. Hij nodigde een aantal dieren uit om hem in deze door de mens gemaakte omgeving te vergezellen en tegelijk als filmacteurs op te treden. Het resulteerde in een videowerk in drieluik: een uil, een kraai en een valkje worden gevolgd in hoe ze zich aarzelend en tegelijk nieuwsgierig observerend tot dit onbekende interieur verhouden. Voor de toeschouwer is het een kans om zich tijdens de momentopnames te verplaatsen in de vogel en vanuit zijn perspectief de menselijke omgeving af te tasten. Het trafohuisje, in vervallen staat onder de grote boom, waar de natuur langzamerhand weer de overhand lijkt te nemen, biedt een nieuwe context voor de vertoning van een deel van dit drieluik.


“Tyto” foto: Joncquil