Nieuws

PULSE 11 Performance by Bram Kuypers

studio omstand

Filmstill van de video / performance  ‘Fly By Wire’ door Bram Kuypers, 2016


 

 

https://vimeo.com/user45151059
Het werk van Bram Kuypers is nu te zien in de tentoonstelling PULSE 11. ‘Exersises in Tenderness’ is een tentoonstelling verdeeld over de 4 Turbinekamers. Tijdens de opening van PULSE 11 vertoonde Bram Kuypers de performance – Fly By Wire. Deze performance is nog een keer -in het echt- te zien op zondag 27 nov. 2016 om 16.30 uur. Toegang gratis.

N.a.v. Bram’s bijdrage aan PULSE 11 had Sietske van Harte een gesprek met hem.
Ik spreek Bram op de dag voor de opening. Hij legt de laatste hand aan een kunstwerk en wil nog een titel voor zijn performance bedenken. Met een potlood achter zijn oor opent hij om te beginnen het rolluik en dan staan we in het licht en de kou. Studio Omstand onderzoekt hoe kunstenaars betekenis aan een plek geven. Hoe ga jij om met een ruimte als de Turbinekamers?

Iedere ruimte heeft een eigen sfeer en vraagt om een andere invulling. Het interessante van deze ruimtes vind ik dat ze zich in een overgangssituatie lijken te bevinden. Het is mijn uitgangspunt om dat onaffe stadium van een ruimte in transitie te benadrukken, en is voor mij aanleiding om werken te laten zien waarvan ik niet precies weet wat ze precies betekenen. Of werken die ik nog niet eerder heb getoond omdat ik niet helemaal wist of ze het wel waard waren om te tonen.

Wat bedoel je met: werken waarvan je niet weet of ze het wel waard zijn om te tonen’?
Toen ik afgelopen lente als artist-in-residence in Schloß Ringenberg in het Duitse Hamminkeln was, modelleerde ik landschappen. Een van de stukken stond in mijn kamer en op een dag vloog er duif bovenop die erover heen scheet. Dat vond ik geniaal: die duif had een handeling verricht die ik zelf niet kon verzinnen. Dit is dan ook werk waarvan ik me afvraag: Is het wel een werk? Want ik heb maar voor een deel zelf verzonnen. En is het wel waard om het te tonen? Het is een restant. Het restant van toeval. Maar het heeft wel een specifiek beeld opgeleverd. Voor mij is het een uitdaging of ik het publiek dit soort dingen kan laten zien.

In jouw werk speelt de meditatieve handeling een grote rol. Kun je daar iets over zeggen?
De meditatieve handeling zit ofwel in herhalingen of juist in het loslaten van de controle over een werk. Bij de performance met de wensballon gaat het bijvoorbeeld enerzijds om een gecontroleerde handeling maar ook over het waarderen van wat er plaats vindt. Elke keer dat je het uitvoert, werkt het op een nadere manier uit. Je moet openstaan voor toeval. In een performance dwing je jezelf in opperste concentratie te werken en dat vind ik als ervaring wonderschoon.

Bram Kuypers exposeert tijdens Pulse11  t/m 27 november in de Turbinekamers. De performance met de wensballon is nog een keer te zien bij de finissage op 27 november. Bram is curator voor Pulse 12.