Expositie

ALLE MACHT AAN DE KUNST (opening)

studio omstand

 

/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\

 




 


De afbeeldingen zijn gemaakt tijdens de OPENING door: Mireille Tap

 

tentoonstelling:
Alle Macht Aan De Kunst (curator: Albert Van Der Weide)

Van Oldenbarneveldstraat 92 A, Arnhem
van 9 maart t/m 21 april 2019

Entree:
Gratis toegang iedere zaterdag en zondag van 12.00 – 17.00 uur
En op afspraak voor groepen: Informeer via
info@omstand.nl

Programma:
– 28 maart: OMSTAND X DE.GROEN. Lezing, optreden en artist-talk met Ineke Hans, Jaap Blonk, Monika Dahlberg en André Smits. Presentatie: Fenne Saedt. Bij BAR.DE.GROEN, Arnhem. Aanvang 20:00h
– 14 april: Concert Jaap Blonk & Stevko Busch bij Omstand op het Transformatorplein 32. Aanvang 15:00h
– 21 april: Finnisage vanaf 15:00h

 

 

 

In de tentoonstellingsruimtes van Omstand uit Arnhem zijn nieuwe vloeren aangelegd en de ruimtes opgeknapt. Daarmee wordt voor een deel afscheid wordt genomen van het informele karakter en geven we het startsein naar een betere samenhang in ons tentoonstellingsbeleid.
Omstand heeft een bijzondere manier van samenwerken. Waarbij avontuurlijke gastcuratoren met wortels in de kunstpraktijk wordt gevraagd een tentoonstelling samen te stellen. Door de samenwerking ontstaat er een dynamiek waarbij alle betrokkenen hun standpunten en keuzes mogen toelichten en bevragen. Het spits wordt afgebeten door de in Arnhem werkende kunstenaar Albert Van Der Weide.
Kunst heeft een belangrijke invloed op ons leven, vindt Van Der Weide en gaf de tentoonstelling de titel: Alle Macht Aan De Kunst. In het oeuvre van Van Der Weide is ‘Alle macht aan de kunst’ een terugkerend thema. Als een maatregel wordt deze naïeve, licht provocerende, agiterende, politieke, persoonlijk en ontregelde zin door Van Der Weide gebruikt op vlaggen, of op gevels van (kunst)gebouwen. Met enthousiasme heeft Van der Weide samen met Omstand de betekenis achter dit motief verder onderzocht. Het resultaat is de multidisciplinaire groepstentoonstelling Alle Macht Aan De Kunst?! De volgende kunstenaars en kunstdisciplines nemen deel aan deze tentoonstelling:

 

Adriaan Luteijn  i.s.m. Inge Theunissen
Adriaan Luteijn is choreograaf en artistiek manager van Introdans Interactie Arnhem. Als choreograaf maakte hij sinds 2003 een serie dansvoorstellingen met de titel: ‘De ontmoeting’. In deze geruchtmakende serie voorstellingen realiseerde hij de verbinding tussen professionele dansers en dansliefhebbers met en zonder lichamelijke en psychische beperkingen. ‘De ontmoeting’ werd gemaakt en uitgevoerd in Nederland, Zuid-Afrika, Indonesië en Brazilië. In de tentoonstelling tonen we de film ‘De ontmoeting’ van Inge Theunissen.
Inge Theunissen maakt als onafhankelijk filmmaker documentaires onder de naam It Moves films. Voor Introdans produceerde ze de spraakmakende film ‘De Ontmoeting’ dat naast een samenvatting van de voorstellingen ‘De Ontmoeting’ onder leiding van choreograaf Adriaan Luteijn, een terugblik vormt op het ontstaan van deze bijzondere voorstelling.
www.introdans.nl/educatie/algemeen
www.itmoves.tv


 

 

Amber Ambrose Aurèle
werkt als schoenenontwerper met plexiglas, rubber latex, visleer en wol van Nederlandse schapen.  De mix tussen de fatale en fragiele vrouw is voor haar een belangrijke inspiratiebron. Haar thematische collecties maakt ze zelf in een gelimiteerde oplage. Haar schoenen zijn gebruiksobjecten, maar functioneren tevens als sculpturen.
http://amberambroseaurele.com/

 

 

André Smits
Begon in 2008 zijn project ARTISTINTHEWORLD. Geïnspireerd door het schilderij ‘Der Wanderer̤ über de Nebelmeer’ (1818) van de Duitse kunstenaar Caspar David Friedrichs. fotografeert hij hiervoor kunstenaars op hun werkplek, met de rug naar de camera gericht. Inmiddels maakte hij wereldwijd al bijna 5000 portretten in o.m. Nederland, Rusland, Afrika, Amerika en Iran. De collectie foto’s worden beheerd door de RKD-Instituut voor kunstgeschiedenis- in Den Haag.
www.artistintheworld.com

 

 

Arno Arts 1947 – (†) 2018
Arts’ werk wordt gekenmerkt door een verbluffende perfectie die gerealiseerd werd door een onverbiddelijke discipline. Arno Arts had een veelzijdige succesvolle internationale carrière en maakte schilderijen, tekeningen, grafiek, glasobjecten, mailart, keramiek, theater decors, voerde performances uit en maakte speciaal kunst voor de openbare ruimte.
www.arno-arts.nl

 

 

Benjamin Li
De kunstenaar behaalde een graad in de psychologie (Ba), maar koos uiteindelijk voor een carrière in de beeldende kunst omdat deze hem de ruimte geeft voor een persoonlijke verbeelding van inzichten, associaties en interpretaties. Vanuit zijn persoonlijke en intieme betrokkenheid met dit onderwerp is de Chinese beeldcultuur zoals deze in Nederland waarneembaar is een belangrijke inspiratiebron.
www.benjaminli.nl

 

 

Claudia Heinnermann
Heeft zich als documentair fotograaf toegelegd op langetermijnprojecten waarbij de nadruk ligt op de geschiedenis van de 20ee eeuw. Ze maakt fotoboeken over beladen geschiedenissen die op een volstrekt  unieke manier in beeld worden gebracht, zoals de herbegrafenis van de slachtoffers in Srebrenica of de verzwegen strafkampen ten tijde van de Russische dictator Jozef Stalin.
http://claudiaheinermann.fotoplek.nl


 

 

Feliciata Vos
Kenmerkend voor het schrijverschap van Felicita Vos is haar fascinatie voor de magie van de geschreven taal. Als dochter van een vader met een Roma-achtergrond en een Nederlandse moeder werd ze al op jonge leeftijd geconfronteerd met grote verschillen tussen mensen en culturen. Haar nieuwe roman Ravage verscheen op 7 maart 2019.
http://felicitavos.nl

 

 

Ineke Hans
Werkt vanuit ontwerpstudio’s in Arnhem en Londen en is professor Design & Social Context aan de Universiteit der Kunste in Berlijn. Innovatief materiaalgebruik en productietechnieken in samenhang met het denken over toekomstige humane en sociale waarden zijn kerndoelen in haar ontwerppraktijk.
www.inekehans.com/studio/info/on-ineke


 

 

 

Jaap Blonk
Is componist, performer en dichter met grote internationale reputatie en hij maakt tekeningen Hij runt zijn eigen platenlabel en maakt originele versies van zijn partituren op papier. Als vocalist is hij uniek. Niet alleen door zijn uitstraling, maar ook door zijn vrijmoedigheid in improvisatie. Zijn partituren op papier waar digitale en handmatige methodes met elkaar worden gecombineerd, maakten zich geleidelijk aan los van het functionele en fungeren als zelfstandige werkstukken.
www.jaapblonk.com

 

 

 

Jeroen Jongeleen
Zijn werkterrein als kunstenaar is de openbare ruimte. Hij voert acties uit in het stedelijk landschap. Behalve door graffiti, wordt zijn werk beïnvloed door conceptuele kunst en landart en kan worden opgevat als een commentaar op het huidige politieke klimaat. Speciaal voor deze tentoonstelling ontwikkelde hij een interventie op de buitenlocatie van Omstand.
www.jeroenjongeleen.nl/


 

 

 

Monika Dahlberg
Maakt sculpturen, installaties, collages, foto’s en teksten. De sociale, esthetische en politieke kritiek zijn als vanzelfsprekende instrumenten van haar werkwijze. Haar vitale en krachtige werk is doortrokken van sensorische, erotische energie. Kenmerkend voor haar werk zijn de kunsthistorische verwijzingen die ze koppelt aan haar eigen biografie. Ze ontwikkelde daarbij een eigen beeldtaal die ze verweeft met hoe ze het leven leeft en ervaart.
www.facebook.com/Absolutely.Monika.Dahlberg


 

 

 

Rick Kewal Gademan
Behoort tot de jongste generatie dichters die zijn persoonlijk leven als inzet maakt voor zijn werk. Hij is oprichter van het collectief RAUW. Onder deze naam worden er podcasts gemaakt, gedichten gebundeld en uitgeven.
www.facebook.com/KunstcollectiefRauw


ALLE MACHT AAN DE KUNST werd mede mogelijk gemaakt met steun van :