Nieuws

GEHEIME BUNKER – residency update: Maarten Overdijk

studio omstand
Artwork Maarten Overdijk, zonder titel – fotograaf: G.J. van Rooij + courtesy Dürst, Britt & Mayhew, 2018

Resident: Maarten Overdijk
De Geheime bunker, de Artist-in-residence van Studio Omstand, is een voormalige atoombunker aan de rand van de stad, verborgen in het bos en wordt door Studio Omstand ingezet als ruimte voor experiment. Omstand programmeert deze bunker vanuit de hedendaagse beeldende kunst waarbij kunstenaars via werkperiodes van ongeveer 6 weken ter plekke reageren op het duistere gebouw, zijn verleden en op thema’s die er een relatie mee hebben zoals ‘verborgen’ en ‘geheim’ en ‘identiteit van de plek’.
Resident Maarten Overdijk werkt als onafhankelijk onderzoeker en beeldend kunstenaar op het grensvlak van psychologie en architectuur. Hij beschrijft zijn werk als een ruimtelijk onderzoek in de vorm van sculptuur, installatie en tekst. Tijdens zijn werkperiode in de Geheime Bunker besloot Overdijk om niet in de binnenruimte van de bunker te gaan werken, maar direct in te grijpen in de buitenruimte. Hij graafde er een groot gat waar hij door hem gegoten, smetteloos witte gipsblokken in installeerde. Er ontstond een plek die zowel een begin- als eindpunt kan zijn en die zowel met een ruïne van een verdwenen huis als met de fundamenten van een nog te bouwen huis geassocieerd kunnen worden.
Overdijk promoveerde aan het Research Centre for Learning in Interaction aan de Universiteit van Utrecht en was resident aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Hij is momenteel als docent verbonden aan de Hogeschool voor de Beeldende Kunsten in Utrecht.
Curator Heidi Linck i.sm. Studio Omstand
Werkperiode duurde van 1 juni t/m 10 augustus 2018 en is te volgen op https://nl.pinterest.com/geheimebunker/maarten-overdijk/ Meer informatie over Maarten  via http://maartenoverdijk.net