foto’s uit de video “Wensballon” - Work in Progress – Bram Kuypers – 2016 - filmstill rob groot zevert studio omstand
Performance ‘Fly By Wire’ door Bram Kuypers, 2016 @ Studio Bram Kuypers Oosterbeek (test case)

PULSE 11

5 t/m 27 november 2016
Opening: zaterdag 5 november 16.00 uur
Met: Bram Kuypers, Erik Vinkenoog, Thijs Linssen en Frank Halmans.
Elke zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur geopend en op afspraak via info@omstand.nl

van Oldenbarneveldtstraat 92-A, Arnhem

Studio Omstand presenteert elke maand PULSE; een kunst– en cultuurprogramma met tentoonstellingen, presentaties, performances, eten & drinken. Op 4 verschillende projectlocaties op en rond het Transformatorplein, in het Nieuwe Kade Kwartier: Trafohuis, Paviljoen, Accuruimte en Turbinekamers.


PROGRAMMA >> PULSE 11

 

Turbinekamers: Exercises in Tenderness –  Bram Kuypers
Bram Kuypers (1989) studeerde Fine Art aan ArtEZ in Arnhem en behaalde in 2014 zijn diploma. Het eerste deel van dit jaar verbleef hij als artist-in-residence in Schloß Ringenberg in het Duitse Hamminkeln. Dit najaar is zijn werk te zien in de exporuimte van de Paraplufabriek in Nijmegen én bij Studio Omstand. Een solotentoonstelling, verdeeld over de 4 kamers van de Turbinekamers. In drie kamers wordt werk vertoond, 1 kamer zal gebruikt worden voor een performance.
Bram besteedt aandacht aan het ogenschijnlijk alledaagse. De gewone dingen in het leven zoals zijn omgeving, het landschap. En gewone handelingen zoals fietsen, hardlopen, vliegtuigen spotten of water koken. Hij probeert deze ‘zichtbaar’ te maken door hun karakter te veranderen. De werkelijkheid zit namelijk ingewikkelder in elkaar dan je denkt. Althans, dat is de mening van Bram Kuypers. Zijn werk bestaat uit een reeks oefeningen in tederheid en dat is niet zelden een kwestie van zwoegen. Zo werd een ruwe houten pallet ontdaan van zijn waardeloze, grove karakter door het ding eindeloos te schuren.
Bram Kuypers is door studio omstand uitgenodigd voor deze editie en is curator voor PULSE 12. Kijk ook op:  http://peternijenhuis.blogspot.nl/2016/10/bram-kuypers-oefeningen-in-tederheid.html  en www.bramjurjenkuypers.com

foto’s uit de video “Wensballon” - Work in Progress – Bram Kuypers – 2016 - filmstill rob groot zevert

filmstill uit de video “Wensballon” - Work in Progress – Bram Kuypers – 2016 - foto rob groot zevert
Boven: “Wensballon” – Work in Progress – Bram Kuypers – 2016 – filmstill rob groot zevert
Onder: Filmstill uit de video “Wensballon” – Work in Progress – Bram Kuypers – 2016 – foto rob groot zevert

 

Paviljoen: POP-UP – Frank Halmans
Beeldhouwer Frank Halmans (1963) probeert de herinnering te fixeren in zijn werk. De tijd te bevriezen. Alledaagse voorwerpen en architectuur vormen de basis voor zijn werk. Tafels, bedden, stoelen, lampen, boeken. Zo maakt hij architectuur van alledaagse voorwerpen en vormt hij architectuur om tot voorwerpen. Dat levert beelden op die zeer herkenbaar zijn, maar tegelijkertijd vervreemdend werken. Zijn werk komt voort uit persoonlijke herinneringen, maar omdat ze zo herkenbaar zijn appelleren ze aan herinneringen die iedereen herkend. Door zijn persoonlijke herinnering aan te wakkeren, wakkert hij die van de toeschouwer aan. Het is een soort verlangen naar iets wat je niet kunt benoemen of waarvan je niet wist dát je er naar verlangde. Curator: Studio Omstand (www.frankhalmans.nl)

“Burned clock IV” 2016 Hout, multiplex, lak, latex, messing, uurwerk / 36 x 17 x 35 cm. / Frank Halmans

“Schuilende tafels” / installatie van (bijzet-)tafels / 77 x 80 x110 cm. / Frank Halmans
Boven: “Burned clock IV” 2016 /Hout, multiplex, lak, latex, messing, uurwerk / 36 x 17 x 35 cm. / Frank Halmans
Onder: “Schuilende tafels” / installatie van (bijzet-)tafels / 77 x 80 x110 cm. / Frank Halmans|

 

 

Accuruimte: Museum 5VEP; 3β,5β)-3-[(O-2,6-dideoxy-β-D-ribo-hexapyranosyl-(1→4)-2,6-dideoxy-β-D-ribo-hexopyranosyl)oxy]-14-hydroxycard-20(22)-enolideErik Vinkenoog
Vanuit zijn interesse in alchemie, de oude esoterische wetenschap die veronderstelt dat alle materie bezield is, benadert Erik Vinkenoog (1961) het schilderen als het verzamelen van materialen waartussen voortdurend chemische reacties plaatshebben. In zijn werkperiode in de Geheime Bunker experimenteerde hij met ter plekke gevonden stoffen, waaronder kerosine, ijzer- en koperoxide. Ook werkte hij er voor het eerst met organische kleurstoffen, die hij uit ter plekke groeiende planten won, waaronder digitoxine uit Digitalis Purpurea. Curator: Heidi Linck (erikvinkenoog.com)

"Diptych 2016" 2016 (2x) 30 x 60 Gesso. ijzeroxide, koperphtalocyanine, digitoxine op doek – Foto Heidi Linck

"Brown Spirit" 2016 45 x 32 koolwaterstof verbinding op papier – foto Heidi Linck
Boven:”Diptych 2016″ 2016<br />
(2x) 30 x 60 Gesso. ijzeroxide, koperphtalocyanine, digitoxine op doek – Foto Heidi Linck
Onder: “Brown Spirit” 2016<br /> 45 x 32 koolwaterstof verbinding op papier – foto Heidi Linck

 

 

Trafohuisje Nr.1: Bits of Silence – Thijs Linssen
Trafohuisje Nr.1 vertoont nieuw videowerk van Thijs Linssen, waarin we de gedachte volgen van een bewoner van het videospel Grand Theft Auto V. Deze wereld lijkt in veel opzichten op de onze maar er zijn fundamentele verschillen.
Linssen (1987) laat zich inspireren door de rol van film binnen ons collectief geheugen. Vooral de digitale, hyperrealistische wereld van de videogames wekken steeds meer zijn interesse. Het is opmerkelijk dat deze beelden voortkomen uit ons geheugen, maar niet meer direct gebaseerd zijn op de werkelijkheid. Linssen probeert het punt te bereiken waar werkelijkheid en fictie zodanig in elkaar overlopen dat zij beide hun waarde verliezen. Curator: Jeroen Glas (www.thijslinssen.com)

“Bits of Silence” videostill 2016 Thijs-Linssen


PULSE wordt mede mogelijk gemaakt door:logo-s-pulse